Terapia sokami – dieta doktora Gersona – podstawy

Doktor medycyny, Max Gerson, w swoich młodych latach cierpiał na silne migreny, których nie dało się zwalczyć żadnymi lekarstwami. Chcąc znaleźć remedium na swoje bolączki, zdecydował się przeprowadzić eksperyment w postaci restrykcyjnej diety wykluczającej sól, produkty konserwowane, wędzone oraz tłuszcz. Zamiast tego podjął się spożywania świeżych owoców i warzyw.

Jaki był efekt eksperymentu?

Dolegliwości migrenowe ustąpiły. Od tamtego momentu dr Gerson zaczął zalecać pacjentom dietę przeciwmigrenową. Okazało się jednak, że warzywa i owoce uleczyły nie tylko migreny ale również gruźlicę skóry, zapalenie stawów, cukrzycę, niewydolność nerek, choroby serca, choroby zwyrodnieniowe, a nawet nowotwory.

Dieta owocowo-warzywna

Założeniem diety doktora jest walka z dostającymi się do organizmu zanieczyszczeniami takimi jak toksyny, chemikalia, leki czy niektóre pokarmy. Owoce i warzywa uzupełniają niedobory witamin, minerałów, enzymów i innych składników pokarmowych. To, co toksyczne jest eliminowane dzięki bezpiecznej, naturalnej detoksykacji. Dzięki diecie pobudzana jest naturalna obrona organizmu, a uszkodzone tkanki ulegają regeneracji.

Aby skutecznie odnowić swój organizm zaleca się, by od 6 do 12 tygodni dieta była ograniczona do owoców, liści i warzyw w postaci świeżo wyciskanych soków lub owoców i warzyw spożywanych na świeżo w postaci sałatek bądź – duszonych w sowie własnym. Dieta dopuszcza spożywanie ziemniaków, potraw na bazie płatków owsianych, chleba żytniego (bezsolnego) oraz Hipokratesa. Uwaga! Nie wolno używać soli, lecz trzeba jeść wszystko, co świeże. Po upływie 12 tygodni można do jadłospisu włączyć białko zwierzęce w postaci chudego sera lub jogurtu naturalnego.

Sokoterapia

Dieta owocowo-warzywna, która ma przynosić zamierzone skutki musi bazować na wykluczeniu sodu i spożywaniu maksymalnie dużej ilości potasu. Tylko dzięki temu będzie ona lekkostrawna, będzie pobudzała metabolizm i eliminację substancji trujących, a także produktów pośrednich przemiany materii. Dieta jest niskokaloryczna, bogata w minerały, enzymy, płyny i substancje bioaktywne. Co więcej, pacjenci mogą jeść i pić dowolne ilości (nie wykluczając nocy). Uwaga! Dietę Gersona, jak każdą inną, należy wykonywać pod kontrolą lekarza!

Niestety, istnieje obawa, iż żaden lekarz medycyny konwencjonalnej nie podejmie się opieki nad pacjentem stosującym dietę Gersona. Jeśli nie stać nas na pobyt w klinice Gersona (pobyt w węgierskiej klinice to koszt ok. 5500 tys. euro), to prawdopodobnie będziemy skazani na działanie na własną rękę. Zanim to jednak uczynimy, koniecznie zapoznajmy się z zaletami, wadami, skutkami ubocznymi i zagrożeniami płynącymi z diety.

Dieta Gersona – produkty zalecane

Produkty powinny pochodzić z upraw ekologicznych. Ilość spożywanych potraw i soków jest dowolna.

Owoce:

banany, mandarynki, brzoskwinie, melony, czereśnie, wiśnie, morele, grejpfruty, pomarańcze, gruszki, porzeczki, jabłka, śliwki, winogrona, mango.

Zaleca się surowe owoce w dużych ilościach. Gruszki i śliwki uduszone są łatwiej strawne. Można też jeść owoce duszone we własnym soku. Dozwolone są też owoce suszone łagodnym ciepłem i bez siarczynowania (rodzynki, brzoskwinie, daktyle, figi, morele, śliwki lub owoce mieszane) .

Soki:

owocowo-warzywne i z zielonych części roślin; łącznie 13 szklanek soków dziennie. Co godzinę pijemy 1 szklankę (od godziny 8 do 20). Soki muszą być świeże! (nie z puszek ani kartoników). Należy je wypijać natychmiast po przygotowaniu, gdyż enzymy oksydacyjne w ciągu pół godziny tracą do 60% aktywności. Dzieje się tak na skutek wpływu tlenu z powietrza, światła i temperatury.