Sokowirówki: ważne funkcje oraz parametry – część II

Ostatnim rodzajem urządzeń, które przeznaczone są do przygotowywania soków ze świeżych owoców, są wyciskarki do cytrusów.

Z ich pomocą można wycisnąć sok z: -pomarańczy; -cytryn; -mandarynek; -grejpfrutów.

Wyposażone są w sitko ze stożkiem, do którego przykłada się połówkę cytrusa. Kiedy owoc zostaje przyłożony do stożka, urządzenie zaczyna pracować automatycznie. Wyłącza się zaraz po tym, jak odłożymy owoc. Zdecydowana część modeli wyposażona jest w stożek, który obraca się naprzemiennie za każdym razem, gdy urządzenie zostaje włączone. To właśnie dzięki temu sok z owocu zostaje wyciśnięty do końca. Doskonałym przykładem wyciskarki do cytrusów są wyciskarki manualne. Ich koszt nie przekracza na ogół dwudziestu złotych. Aby jednak wycisnąć sok, trzeba w to włożyć nieco siły. Z takiej wyciskarki skorzystamy jednak niezależnie od tego, w jakim miejscu się znajdujemy. Do jej działania nie jest potrzebny prąd. Niewątpliwą zaletą wyciskarek do cytrusów jest naprawdę cicha praca, a także możliwość wyciśnięcia soku z całego owocu. Nie można zapomnieć również o tym, że sok przyrządzamy w taki sposób ma mnóstwo wartości odżywczych.

blender kielichowy

Wady?

Za pomocą takiej wyciskarki wyciśniemy sok jedynie z cytrusów. Chcąc kupić sokowirówkę, wyciskarkę do soku lub cytrusów, koniecznie trzeba zwrócić uwagę na budowę urządzenia. W przypadku sokowirówki o jakości urządzenia decyduje głównie jakość sitka. Najlepsze jest to ze stali nierdzewnej. W sprzedaży nie brakuje jednak sokowirówek, których sitko charakteryzuje się naprawdę niską jakością. Na ogół ma ono małe rozmiary, a także zawiera wykonane z plastiku elementy. Sokowirówka, która ma takie sitko nie jest efektywna. Przekłada się to na konieczność częstego czyszczenia sita. W przeciwnym razie wyciskanie soku nie będzie możliwe.

Dobre sitko powinno być zrobione z mikrosiatki. Zwiększa ona przepuszczalność, a sokowirówka istotnie zyskuje na efektywności. Kupując sokowirówkę, koniecznie trzeba również zwrócić uwagę na otwór zasypowy. To w nim umieszcza się owoce. Jego wielkość powinna pozwolić na umieszczenie na przykład średniej wielkości pomarańczy. Wówczas nie trzeba będzie dzielić owoców na małe kawałki przed przygotowaniem soku, co istotnie skróci czas na to potrzebny.