Sokowirówki: istotne parametry oraz funkcje – część I

Wyróżnia się obecnie kilka rodzajów urządzeń do wyciskania soku. Są to:

-klasyczne sokowirówki;

-wyciskarki do soku;

-wyciskarki do cytrusów.

Największą popularnością cieszą się sokowirówki, które charakteryzują się łatwością obsługi. Jednocześnie spośród wszystkich dostępnych na rynku urządzeń do przygotowywania soku to właśnie sokowirówki kosztują najmniej.

blender kielichowy

Sokowirówka wyciska sok za pomocą wirującego sita z ostrzami. Następnie sok wydostaje się przez dziurki, które znajdują się po bokach sita. Ostatecznie sok wypływa przez lejek do podstawionego pod niego pojemnika. Sok, który powstał za pomocą sokowirówki jest klarowny. Oznacza to, że nie ma w nim ani miąższu, ani cząstek owoców. Wszystkie wartości odżywcze zostają jednak zachowane. Trzeba jednak pamiętać, że sok przygotowany za pomocą sokowirówki najlepiej wypić zaraz po tym, jak został zrobiony. W przeciwnym razie ulegnie on bowiem napowietrzeniu, a to wiąże się z utratą cennych witamin.

Z pomocą sokowirówki nie wyciśniemy soku z: -malin; -jeżyn; -jagód; -warzyw liściastych. Są to urządzenia wydajne. Z ich pomocą w krótkim czasie można przygotować naprawdę duże ilości soku. Nie oznacza to, że sokowirówki pozbawione są wad. Przede wszystkim podczas pracy naprawdę mocno hałasują. Do tego mogą pracować jedynie określoną liczbę czasu. Są dość mało efektywne, a sok należy wypić zaraz po tym, jak go przygotowaliśmy. W przeciwnym razie straci posiadane wartości odżywcze. Sokowirówki są również dość kłopotliwe w czyszczeniu. Za każdym razem urządzenie musi bowiem zostać rozkręcone na pojedyncze elementy, które trzeba następnie umyć.

Drugi typ urządzeń do przygotowania soku w domu to wyciskarki do soku. Pracują wolniej, ale jednocześnie dużo dokładniej niż sokowirówki. Sok wyciska specjalny wałkowy ślimak, który miażdży owoce. Dzięki temu sok zostaje wyciśnięty z całego owocu – także z przestrzeni międzykomórkowej. Sok uzyskany z wyciskarki nie jest klarowny. Zawarte są w nim cząstki owoców oraz miąższ. Warto jednak pamiętać, że wyciskarki nie powodują napowietrzania soku. Wyjątkiem są jedynie wyciskarki jednoślimakowe, które mają ostrza. Wyeliminowanie napowietrzenia sprawia, że sok nie ulega utlenieniu. W efekcie po przygotowaniu może być przechowywany w lodówce.